От рода Дуло ли е кан Атила?
Участие на български племена и родове в Хунорската империя

Често се изказват съмнения дали Атила произлиза от династическия род Дуло. От писмени източници знаем, че Ирник (синът на Атила) е от рода Дуло. След като се знае от кой род е синът, не би трябвало да има съмнения за рода на баща му, тъй като практиката по него време е престолът се е наследява само по бащина линия. Основна причина за тези съмнения е фактът, че Атила не е вписан в “Именника на българските владетели”. По всяка вероятност в този списък фигурират само имената на тези канове, които са управлявали самостоятелна българска държава. По тази причина не е вписан и бащата на кан Кубрат – Албури (въпреки че е от рода Дуло), тъй като Албури е бил васал на Аварския хаганат, дори е водил преговори за присъединяване към Тюркския хаганат. По същата причина не е вписан и Атила – управлявал е империя, в състава на която освен българи са влизали около 25 племена и народи (акацири, алцигири, хунугури, масагети, саки, сугути, алпиузури, итимари, тюрки, савири, хазари и др.). Част от тях са хунори, дошли от северозападните територии на Централна Азия. Хунорските племена са били доминиращи в състава на това политическо и военно обединение, затова европейските историци са нарекли империята “хунорска” (или „хунска”). Атила е всявал такъв страх и ужас у враговете си, че въобще не им е било до това да описват колко племена и народи има в държавата му, кои родове я управляват или какъв дял имат българите. Завоеванията на хунорите са били толкова неочаквани и страшни за европейците, че те ги възприели като божие наказание и неслучайно са нарекли Атила “бич Божий”.

В Европа няма практика да се публикуват изследвания за хунорската империя поради факта, че съвременната европейска цивилизация се счита за наследник на гръцката и на римската. Има още един факт, който рядко се коментира – огромната територия на държавата, създадена от Атила (карта), съизмерима с територията на империята на Александър Македонски или с Римската империя в годините на нейния най-голям разцвет.

Принадлежността на кан Атила към владетелската династия Дуло е убедително доказана в трудовете на Гейза Фехер, Петер Юхас, Де Гроот.

В последните години все по-често се изказва тезата, че кан Атила е бил християнин. В Хунорската империя, както и в повечето държави, съставени на федеративен принцип, е имало толерантност към религиите на отделните народи. В миналото вярата и религията са били от изключителна важност, тъй като хората са имали нужда да разчитат на покровителството на боговете, които почитат, дори е било унижение и обида да си “неверник”. Въпреки че не съществуват преки данни за вярата на Атила, има вероятност той наистина да е бил християнин. Неслучайно, когато през 452 г. стигнал до вратите на Рим, след разговора, който провел с пап Лъв І, уважил неговата молба и не разрушил Светия град.

Участието на български родове и племена в Хунорската империя е дало повод за разпространената през ХХ век теза, че българите по произход са тюрко-алтайски народ от района на Западен Сибир и Приуралието, който се смесил с хуните и се придвижил към Европа през ІV – V век. Редица данни от съвременни изследвания в сферата на антропологията, археологията, етнографията, лингвистиката и генетиката убедително сочат, че прародината на българите е в района на планините Памир и Хиндукуш.