Създадена ли е нова държава през 681 година?

Доскоро беше широко разпространена тезата, че с преместването на столицата от Онгъла в Плиска е създадена нова държава. В последните години се наложи преосмислянето на това твърдение и то се определя като неточно и неправилно. При всяко преместване на столица не се създава нова държава. През следващите 1300 години България променя столицата си няколко пъти (Преслав, Охрид, Велико Търново, София), но това не значи, че всеки път е създавана нова държава. Това уточнение е от изключителна важност, тъй като твърдението, че българската държава е създадена през 681 година, е не само неточно, но и подвеждащо. С подписването на мирния договор през 681 г. Византия признава за български територии земите между р. Дунав и Стара планина и те били прикрепени към България (карта), която е съществувала като държава много преди това.

В историческата наука изкуствено са въведени понятията „Дунавска България” и „Волжка България”, за да може двете държави да бъдат различавани една от друга. По време на своето съществуване всяка от тях се е наричала само с името България.

През дългия период на своето съществуване българите са създавали и други държави, например Бактрия в югозападния район на Централна Азия, съществувала самостоятелно до І век, а от І до ІV век е била в състава на Кушанската империя.

В средата на ІІ в. кан Авитохол от владетелската династия Дуло е създал първата българска държава, чиято територия изцяло се намира на европейския континент (карта – „България при кан Авитохол”).